Solfilm – Guide

Her kan du læse mere om solfilm, få inspiration og vejledning.
Du er meget velkommen til at kontakte os for yderligere rådgivning eller et tilbud.

Solfilm – Guide

Guide om Solfilm

Går du og overvejer om solfilm er noget for dig? Det kan være en svær beslutning at vælge solfilm, hvad enten du har kendskab til solfilm i forvejen eller ej. Der findes mange mærker på markedet og et utal af forskellige typer. Hvad der lige passer til dit projekt, afhænger først og fremmest af dine behov, men også af mere tekniske ting som fx hvilket type vindue det skal monteres på og dine prispræferencer.

Vi kan selvfølgelig allerbedst rådgive dig personligt over telefonen, og tager også gerne ud på kundebesøg hvis muligt, men har du lyst til selv at læse lidt om solfilm først, så kan vi varmt anbefale dig at læse denne guide. Her gennemgår vi de primære fordele ved solfilm, hvad du skal være opmærksom på ved valg af solfilm, hvorledes monteringen foregår, priser, vedligeholdelse, tekniske data og begreber.

I KNP Solfilm går vi op i kvalitet, både i selve opgavens udførelse, men også at produkterne er gennemtestede og de bedste på markedet. Derfor tilbyder vi udelukkende kvalitetsprodukter fra anerkendte mærker som 3M, Solar Gard og Solar Screen.

Solfilms egenskaber

Solfilm har mange egenskaber, og ikke alle kan opfyldes i én og samme film. Nogen egenskaber er nærmest hinandens modsætninger, så hvis du har en forventning om at finde en solfilm med maksimal varmereduktion, klar og neutral i udtrykket og samtidig hjælper mod indkig, er du på en umulig mission.

Derfor er det vigtigt at tænke over hvilke behov dit valg af solfilm skal dække, samt prioriteringen af disse – sammen skal vi nok finde frem til den mest optimale solfilm for dig.

  • Varmereduktion
  • Reducere indkig
  • Mindske blænding
  • UV-stråle reduktion
  • Bedre indeklima/arbejdsmiljø
  • Reduceret udgift til klimaanlæg
  • Spejleffekt
  • Klar eller mørktonet
  • Indvendig/udvendig

Få et
uforpligtende tilbud

Få et uforpligtende tilbud

Hvad du bør vide om solfilm

Solfilm har mange egenskaber og fordele. Klik på nedenstående punkter for at læse mere om hvad du bør overveje og vide om solfilm

Først og fremmest skal man afklare hvorvidt solfilmen skal monteres udvendigt eller indvendigt. Solfilm produkter er enten udviklet til indendørs eller udendørs brug, de kan ikke begge dele. Generelt opnår man den mest effektive varmereduktion ved en udvendig monteret solfilm. Dette skyldes, at solens stråler rammer solfilmen før ruden og derved absorberer energien og kaster solens stråler tilbage. Ved montering af en indvendig film vandrer solens stråler igennem vinduet før solfilmen rammes, og derved opvarmes ruden mere end hvis solfilmen havde været placeret udvendigt. Derfor anbefaler vi i udgangspunktet altid udvendig montering hvor muligt. Der kan dog være situationer hvor indvendig montering af solfilm er den mest optimale løsning, som følge af specifikke behov, eller fordi vinduerne er svært tilgængelige udefra. Man skal også være opmærksom på, at garantien og holdbarheden for en indvendig solfilm ofte er længere end ved en udvendig solfilm, der er lagt mere udsat for vind og vejr. Desuden kræver indvendig solfilm heller ikke en kantforsegling.

I KNP Solfilm kan vi rigtig godt lide at nørde den og afprøve ting i praksis, og da en effektiv varmereduktion er en af de vigtigste parametre ved valg af solfilm, har vi bl.a. lavet et simpelt eksperiment af varmereduktionens udvikling gennem ruden – målt på et vindue med solfilm kontra et uden solfilm i samme rum. Der er selvfølgelig ikke tale om et veldokumenteret videnskabeligt eksperiment, i lighed med hvad producenterne kan præstere. Til gengæld giver det et let forståligt overblik over hvilken effekt solfilm generelt har, uden brug af diverse tekniske termer, som du dog også kan læse mere om længere nede på siden.

Resultatet af eksperimentet kan du se illustreret i billederne nedenfor. Vi målte temperaturen på gulvet foran to vinduer i samme rum med infrarødt termometer. Det skete på en dejlig varm sommerdag, hvor temperaturerne sneg sig op omkring de 30 grader udenfor. Det var Solar Gard Sterling serien, som er en indvendig monteret solfilm, der stod model til eksperimentet. Målingerne blev foretaget foran nogen gamle københavnske 1-lags ruder med forsatsramme, hvilket alt i alt giver nogen af de dårligste betingelser for solfilmens effektivitet. Gulvtemperaturen var i alt ca. 6,5 grad lavere på gulvet foran vinduet med solfilm kontra det uden solfilm.

Vi har også lavet andre eksperimenter, på moderne 3-lags lavenergiruder i klart glas. Her målte vi temperaturen indvendigt på selve ruden for en Solar Gard QX70, som er en meget klar og lys solfilm. Her var temperaturen indvendig ca. 9 grader lavere på vinduet med solfilm vs. det uden. Ønsker du indblik i en solfilms dokumenterede egenskaber, skal du kigge i det tekniske datablad. Dette kan du altid slå op på producenternes hjemmesider, som du finder links til i bunden af denne side. Vi kan dog også hjælpe dig, hvis du er interesseret i en specifik solfilm og ønsker at se de tekniske data inden du vælger den. Vær opmærksom på, at der kan være tale om gennemsnitsbetragtninger i et datablad. Den reelle effekt du vil opleve, afhænger bl.a. også af hvor energieffektive din vinduer er, så effekten vil være langt større ved en 3-lags rude frem for 1-lags.


Selvom varmereduktion oftest er det primære formål med solfilm, så er ønsket om minimering af indkig noget mange kunder også prioriterer højt. Vi vil dog våge den påstand, at lige så mange kunder er interesseret i at bibeholde et neutralt og klart udkig. Du kan opnå en effektiv varmereduktion med begge typer solfilm, men det er svært at forene en kombination af begge disse ønsker. Generelt skal man dog være opmærksom på, at jo mørkere en solfilm er, jo mere effektiv er den også til at reducere varmen.

Ønsker du at minimere indkig, anbefaler vi oftest en mørktonet solfilm. Det betyder nødvendigvis ikke, at den er meget mørk at kigge ud af, men den vil udefra have et sorttonet look, hvilket gør at omgivelserne reflekteres i ruden og dermed mindskes indkig ved dagslys. En lys og klar solfilm har ikke disse egenskaber, men vil til gengæld lukke mere lys ind. En neutral solfilm vil være et godt valg, hvis du ønsker et naturligt look og prioriterer lys og udsigten til haven højere end minimering af indkig. Tjek nedenstående billeder ud, hvor vi har illustreret montering af en mørktonet solfilm kontra en neutral solfilm.

Spejl/sølvfilm har dog lidt fra begge verdener, idet de kan være forholdsvis lyse at kigge ud af, mens omgivelserne udefra spejler sig i ruden i dagstimerne. Denne type solfilm er ekstrem effektiv og varmereducerende grundet den høje refleksionsværdi. Vi anbefaler den bl.a. gerne på tagflader og tagvinduer, som er meget udsatte for direkte solenergi, mens vi fraråder den i nærheden af terrasser eller andre udendørsområder hvor du opholder dig, grundet den voldsomme varmerefleksion.

Mørktonet solfilm, udefra Solar Gard +Steel 25

Mørktonet solfilm, indefra Solar Gard +Steel 40

Klar/neutral solfilm, udefra Solar Gard QX 70

Klar/neutral solfilm, indefra Vindue med (H) og uden (V) solfilm

Hvem elsker ikke lys og store vinduespartier? Det ser i hvert fald ud til at moderne byggeri ikke kan få nok, og med god grund, for det er fantastisk at kunne mødes med kunder og kollegaer i lyse indbydende omgivelser. Men designet har en pris, for store lysgivende flader fragiver varme og påvirker indeklimaet og energiomkostningerne. Derfor findes der også solfilm som er specielt udviklet til at forbedre indeklimaet, og medvirke til reducering af driftsomkostninger til klima- og airconditionanlæg.

Ofte vil eftermontering af en korrekt solfilm være mere omkostningseffektivt end lavenergiruder med solglas. Det skyldes bl.a. at solfilmen sidder udvendigt, mens et præfabrikeret solglas sidder inde mellem rude lagene, og derved opvarmer glasset mere. Solfilm kan også reducere blænding, hvilket også forbedrer arbejdskvaliteten ved skærmarbejde.

Tror mange kan nikke genkendende til nedrullede persienner eller tiltrukne gardiner, som følge af blænding i computerskærmen – men hvorfor gå på kompromis og miste udsigt. Vi har et bredt udvalg af solfilm produkter til kontormiljøer, hoteller og andre kommercielle bygninger – så har du projektet, har vi kompetencerne.

Mange tænker måske ikke over det, men alle de solfilm som vi monterer reducerer solens UV-stråler med minimum 99%. Det betyder, at falmning af dit indbo mindskes og du vil måske også opleve, at planter som normalt ikke tålte at stå i det sydvendte vindue, pludselig godt kan trives der.

Der findes dog også solfilm som er helt gennemsigtige i looket og specielt udviklet til at reducere solens UV- og infrarøde stråler i et mere bredspektret område. Disse er ideelle til butiksvinduer eller museer, hvor bibeholdelsen af et klart indkig vægter højt i samspil med reduceret falmning.

En solfilm kan dog ikke stå alene, når det gælder om at udgå at dine ting falmer. Valg af indvendige lyskilder, rumtemperatur samt eksponering for solen spiller også ind.

Der findes en solfilm til enhver type rude, men det er essentielt at de er kompatible. Monterer man en solfilm som ikke er egnet til vinduet, kan man fx risikere en termisk sprængning eller en nedbrydning af glasset. En nedbrydning af glasset kan fx ske ved påsætning af en lavenergifilm på en termorude med lavenergibelægning/toning. En termisk sprængning skyldes en varmespændingen i ruden som overstiger glassets tolerance. Der er altid en risiko for termisk sprængning af glas, hvad enten du har solfilm på ruden eller ej. Det forårsages nemlig af, at glasset udsættes for stor temperaturvariation og en uens varmepåvirkning. Men hvorledes opstår disse temperaturforskelle og spændinger i glasset? Generelt skyldes det den måde, solens stråler påvirker vinduet på. Ligger en del af vinduet i permanent skygge, eller er gardiner, møbler eller puder placeret tæt på vinduet, vil der opstå store temperaturforskelle og dermed spændinger i ruden. Hvis dette tryk overstiger glassets brudstyrke, kan det revne.

Det er et faktum, at solfilm kan øge den termiske belastning på glasset grundet sollys, men det skal altid ses i sammenhæng med andre faktorer som glassets relative styrke og varmetolerancerne. Der er nemlig stor forskel på hvor meget varmespænding forskellige typer glas kan tåle. Fx er hærdet glas så stærkt, at det kun vil lide termisk brud ved brand. Derfor er det også populært at bruge i byggerier, butiksvinduer, døre osv. Varmeforstærket (termisk hærdet) glas er også usædvanligt modstandsdygtigt over for termiske belastninger, og kan håndtere en temperaturforskel på næsten 260 grader. Følger men producenternes anvisninger, er risikoen for skader ekstrem lille og ofte vil en defekt i glasset være årsagen til en termisk reaktion. Gennem mine +10 år i branchen, kan antallet af termiske skader jeg har oplevet tælles på en hånd.

Når vi guider dig i valget af solfilm, tager vi derfor mange faktorer i betragtning og følger solfilm producentens film-på-glas guide. I vores evaluering indgår bl.a. overvejelser af glastype, glasfarve, rudestørrelse og glastykkelse. Der kan også blive behov for at kigge ind i skyggeforhold og solenergi intensiteten. Solfilm producenternes guides omfatter også faktorer som solenergi gennemgang, refleksion og absorbering. Absorbering er især vigtig, da det er nøglen til at bestemme risikoen for termisk brud, men det kan du læse mere om i afsnittet om tekniske begreber længere nede.

Derfor er det vigtigt for os at vide hvilken type vinduer du har. Dvs. om vinduerne er af nyere eller af ældre dato, hvorvidt der er tale om lavenergiruder, 3-, 2- eller 1-lags ruder osv. Også hældningen på vinduet kan influere på valg af solfilm, så om der er tale om skråvinduer eller vinkelrette facade vinduer, kan derfor også have en betydning for valget. Er du i tvivl om hvilken type vinduer du har, kan du altid spørge din lokale glarmester til råds – og ellers står vi selvfølgelig også klar til at hjælpe dig.

Pleje og vedligeholdelse

Det er ikke svært at vedligeholde vinduer med solfilm. Faktisk kan det i visse tilfælde være nemmere, da solfilm er mere smudsafvisende (nanoeffekt) end vinduer uden solfilm. Som regel har solfilm en stærk topcoating, der kan modstå almindelig slidtage og brug. For at opnå længst mulig holdbarhed, anbefaler vi at vaske solfilmen regelmæssigt.

Vær opmærksom på, at du ikke må vaske vinduerne før 30 dage efter monteringen. Dette skyldes, at solfilmen skal have tid til at tørre og hærde helt op. I visse tilfælde kan det endda tage længere tid, det afhænger af vejrforholdene. Men er du i tvivl, så kontakt os for rådgivning.

Har du en vinduespudser, skal du huske at informere dem om at der er monteret solfilm på vinduerne. Henvis evt. til producentens anbefalinger for rengøring, hvis der opstår tvivl. Du finder fx Solar Gards anvisninger her. Nedenfor har vi dog skitseret hvorledes du generelt vedligeholder solfilm monteret på vinduer.

Hvordan vasker man vinduer med solfilm?

Her kan du læse vores anbefalinger om hvorledes du vasker og vedligeholder dine vinduer med solfilm.

  • Undgå skarpe genstande på solfilmen

    Godt nok er solfilm ridsefast og modstandsdygtigt, men det er ikke udviklet til at modstå skarpe genstande

  • Vask vinduerne i en helt almindelig sæbevand opløsning eller specialprodukt

    Brug almindelige rengøringsmidler til vinduespudsning – gerne et neutralt, vandbaseret sæbe koncentrat eller specialprodukt udviklet til formålet. Sørg altid for at bruge en let sæbeopløsning, brug aldrig et ufortyndet rengøringsmiddel, eller slibemidler.

  • Brug gerne en gummi svaber

    Du må gerne skrabe vandet af vinduerne med en gummi svaber. Hvis vinduet er kantforseglet, skal du være ekstra opmærksom når du bevæger dig ude ved kanterne. Generelt er det altid en god idé at være obs omkring kanter og i hjørnerne.

  • Benyt en blød og fnugfri klud

    Igen – undgå skarpe genstande eller skuresvampe. Du må dog gerne benytte en blød svamp eller fiberklud.

  • Vent 30 dage efter solfilm montering

    Heldigvis kan du jo glæde dig over, at vi afrensede dine vinduer fuldstændig i forbindelse med monteringen. Skulle du alligevel få lyst til at vaske vinduer, så vent minimum 30 dage efter montering af solfilmen. Dermed sikrer man, at solfilmen har tid nok til at tørre og hærde op.

  • Vask vinduer regelmæssigt - gerne i gråvejr

    Vi anbefaler at vinduerne vaskes ca. en gang i kvartalet – og helst på en overskyet dag, eller om morgenen inden solens stråler får magten. Varme, solbeskinnede vinduer er ikke optimalt når vinduerne skal vaskes. Dels fordamper vandet for hurtigt og kan efterlade skjolder, men kombinationen af koldt vand på en stegende rude kan også i særlige tilfælde forårsage en termisk rude sprængning. Dette gælder uanset om du har solfilm monteret eller ej.

  • Et godt tip: Invester i et vinduespudser sæt

    Det er vores egen erfaring, at det bliver en del sjovere at vaske vinduer når du har det rette grej og en specialudviklet sæbe til formålet. Du sparer tid og resultatet står kniv skarpt, og så sikrer du optimal pleje af dine vinduer. Vi bruger selv en svanemærket en af slagsen til vores kunder, og som du også kan købe hos os.

Montering af Solfilm

Det kan synes let for andre, når man monterer en solfilm, men som med alt andet er der tale om et håndværk som kræver år at blive rigtig god til. Det er ikke fordi vi har tænkt os at beskrive selve monteringen i detaljer, der har vi lagt en super god video op på vores Youtube kanal til illustration. Til gengæld er her beskrevet nogen grundregler man bør overholde ved opsætning af solfilm. Bl.a. er man dybt afhængig af vejret, da hverken blæst eller regn er optimale forhold. Rolige vejrforhold er klart mest ideelt, også for at minimere mikropartikler i at nå og sætte sig under solfilmen. Men med det danske vejr, så er det sjældent vejret er 100% optimalt. Derfor handler det oftest om at have en effektiv og hurtig arbejdsgang under selve monteringen. Så hvis du synes det går stærkt når jeg arbejder, er det altså ikke fordi jeg haster for egen vindings skyld, men for at sikre du får det allerbedste resultat.

Før solfilm påsættes ruden, er det ekstremt vigtigt at afrense for al skidt. Så en ekstra bonus ved montering af solfilm er absolut, at du kan glæde dig over at dine vinduer aldrig har været pænere. Du behøver altså ikke vaske ruder eller bede en vinduespudser om at gøre det inden vi kommer, det er en del af vores arbejde og klargøring. Afrensning sker primært med almindelig vand og sæbe. Dette er også tilfældet hvis man først skal demontere en gammel solfilm. Det kan være enormt hårdt at aftage en eksisterende solfilm, men bevæbnet med en god glasskraber, masser af knofedt og muller i armene, kommer man igennem.

Hvad enten der er tale om indendørs eller udendørs solfilm, monteres filmen ved hjælp af vand og sæbe. Der er tale om en let sæbeopløsning. Tørretiden afhænger meget af hvilken solfilm der er valgt. Som tommelfingerregel tager det solfilmen ca. 30 dage at hærde, men det afhænger i sidste ende af vejrforholdene. 3M Prestige Exterior serien opnår fx fuld klæbning efter omkring 8 – 10 dage ved minimum 18 grader celsius i tørt vejr.

Man bør også være opmærksom på, at de fleste udendørs solfilm vil kræve en kantforsegling, hvis man ønsker at følge producenternes garantianvisninger. Kantforsegling er en gennemsigtig fuge som lægges i kanten af vinduet og derved tætner omkring solfilmen. Der er dog visse solfilm som ikke er underlagt kantforsegling ved montering af solfilm på vertikale flader. Dette gælder bl.a. 3M Prestige Exterior serien. Kantforsegling er dog et must med solfilm montering på horisontale flader eller vinduer med hældning.

Hvad koster solfilm?

Prisen er selvfølgelig en helt central parameter for dig som kunde, og naturligt nok noget folk ofte spørger om. Den samlede pris afhænger dog i høj grad af dit valg af solfilm, hvor mange kvm der skal opsættes, monteringens sværhedsgrad, om der er brug for stillads eller lift, hvorhenne i landet opgaven skal udføres osv.

Når vi sender dig et tilbud, er det samspillet af disse faktorer som er afgørende for den beregnede pris. Vores monteringspriser for solfilm ligger fra 750 kr/kvm og op. Prisen er inkl. moms.

Tekniske data og beskrivelser

Er du med os endnu? Fedt, så skal du ikke snydes for at nørde lidt tekniske termer sammen med os. Der er et hav af tekniske data og begreber hvis du nærstuderer beskrivelserne af de forskellige solfilm. Vi har i nedenstående samlet de vigtigste du bør kende, og som kan være med til at guide dig i valget af den mest optimale solfilm for dig.

Er du interesseret i at læse mere, kan vi også anbefale dig at kigge på Solar Gards hjemmeside her.

  • SOLENERGI ABSORBERING (A – SOLAR ABSORBANCE)
    Mængden af solenergi, der absorberes af glasset, udtrykt i procent. Når sollys rammer glas, absorberes en del af energien i ruden. Alt afhængig af type solfilm vil absorberings resultatet variere betragteligt. Absorbering er den mængde solenergi, som glasset bevarer. Jo højere procent, jo varmere bliver dine vinduer.
  • SOLENERGI GENNEMGANG (TR – SOLAR TRANSMITTANCE)
    Mængden af solenergi, der går igennem glasset, udtrykt i procent. Når sollys rammer glas, går en del af solenergien direkte gennem glasset. Alt afhængig af type solfilm vil resultatet variere betragteligt. Den solenergi som slipper gennem vinduet, er den strålevarme du mærker fra vinduet indenfor. Jo højere procent, jo mere varme slipper ind.
  • SOLENERGI REFLEKSION (R – SOLAR REFLECTANCE)
    Mængden af solenergi, der reflekteres væk fra glasset, udtrykt i procent. Når sollys rammer glas, reflekteres en del af solenergien direkte væk fra glasset. Alt afhængig af type solfilm vil resultatet variere betragteligt. For maksimal varmeafvisning skal du kigge efter film med en høj solenergi reflektionsprocent.
  • TOTAL SOLENERGI AFVIST (TSER – TOTAL SOLAR ENERGY REJECTION)
    Måler solfilmens evne til at afvise solenergi i form af synligt lys, infrarød stråling og ultraviolet lys. Angives som procent. Jo højere TSER-værdi, jo mere solenergi afvises langt fra vinduet.
  • LYS GENNEMGANG (VLT – VISIBLE LIGHT TRANCEMITTANCE)
    Mængden af naturligt lys, der passerer gennem glasset, udtrykt i procent. Solfilm med højere VLT-klassificeringer giver mere dagslys i rummet. Jo højere procent, jo mere lys er filmen også i sit udtryk.
  • LYS BLÆNDINGS REDUKTION (GL – VISIBLE LIGHT GLARE REDUCTION)
    Angiver i procent hvor meget blænding fra skarpt lys der reduceres. Gå efter en høj GL-værdi, hvis du fx ønsker at reducere skærm blænding. Vil ofte være mørkere film. Jo højere GL-værdi, jo mere effektiv mod blænding og indkig.

Vi samler på tilfredse kunder

Det siger kunderne

Solfilm opsætning uhyre effektivt og hurtig. Kom som aftalt og udførte i høj kvalitet. Kan absolut anbefales.

Vi er meget tilfredse. Godt og professionelt arbejde – jeg vil til en hver tid anbefale KNP Solfilm. Hurtig, effektiv, professionel, rydder op efter sig selv (hvilket er vigtigt i min bog) og overholder aftalerne, som vi lavede ved tilbudsgivning.

God service, godt produkt og perfekt montering. Fik installeret solfilm på kontoret og det er nu 2 grader koldere om morgenen, hvilket bestemt kan mærkes. Så KNP får mine bedste anbefalinger.

Det er vildt så meget det virker. Og så skal jeg da ikke glemme at nævne den gode service. Så kontakt endelig Kim hvis I også har nogle rum som blir meget varme her om sommeren.

Solfilm opsætning uhyre effektivt og hurtig. Kom som aftalt og udførte i høj kvalitet. Kan absolut anbefales.

Vi er meget tilfredse. Godt og professionelt arbejde – jeg vil til en hver tid anbefale KNP Solfilm. Hurtig, effektiv, professionel, rydder op efter sig selv (hvilket er vigtigt i min bog) og overholder aftalerne, som vi lavede ved tilbudsgivning.

God service, godt produkt og perfekt montering. Fik installeret solfilm på kontoret og det er nu 2 grader koldere om morgenen, hvilket bestemt kan mærkes. Så KNP får mine bedste anbefalinger.

Det er vildt så meget det virker. Og så skal jeg da ikke glemme at nævne den gode service. Så kontakt endelig Kim hvis I også har nogle rum som blir meget varme her om sommeren.

Skriv til os her

KNP Solfilm